FAQ-ker

I were questioned a lot by my friends, future friends, family, cousins and myself. So, consider this is a FAQ page.

Knape kau suke jogging pagi2 bute?/ Why do you like to jog early in the morning?

Sebab aku rase lebih lapang dan lebih sejuk. Berkontras kan joging petang atau pagi, kenderaan mula bergerak dan orang ramai lalu lalang. Jadi, aku rasa sangat malu jika aku terjatuh atau menggulingkan diri atas jalan raya.


Knape kau pakai specs, knape xnak pakai lens?/ Why do you wear spectacles, not contact lens?

Sebab aku rase specs tue lagi hebat berbanding lens. Knape? Sebab mane yang datang dulu? Specs kan. Lagipun risiko mate berdarah meningkat kalau pakai lens. Ye ar, if lens tue pecah time kau pakai, x ke sakit?


Kau ske orang panggel kau ape?/ What name do you prefer people called you?

Akmal. Sebab orang da ramai panggel aku Aizat. Teringin la jugak nak kan sesuatu yang ganjil, atau abnormal. Sebenarnye aku xkesah ngan panggilan nama aku, cuma pliss la jangan panggel aku dengan name yg x elok. Macam KAUMAL, KAU bodoh tahap abnorMAL.


Knape aku tulis blog ni?/ Why do I write on this blog?

Sebab aku nak orang ramai bace blog aku. Aku nak jadi kan ayat2 puitis, pantun dan normal ku menghiburkan orang. Aku juga tulis sebab aku nak bagi info aku kepada dunia luar, iaitu dunia di luar pagar rumah aku. Aku berharap blog aku feymes macam blog nenek spain tue.


Apesal kau ade banyak nombor telefon bimbit?/ Why do you have a lot of phone numbers?

Sebab aku suke kumpul bende2 yang eksotik. Nombor2 tue bleyh dikire eksotik ke? Bole la, sebab tiap nombo tue ade pattern sendiri. Aku skang da ade 3 nombor, dan ingin menambah kan 6 lagi nombo. Jadi, 3+6=9. 9 tu nombo hebat aku… kot. Tapi ape yang pasti, aku memang nk tambah nombo aku lagi 6.


Apesal kau tulis diari? X macam perempuan ke?/ Why do you write in your diary? Isn’t it girlish?

Aku tulis diari sebab aku berharapkan satu hari nanti aku dapat membuat filem biografi aku. Plus, memori aku xbrape nak kuat macam kingston. Kingstonnye siap kne masukkan password if nak tengok konteks nye. Berbalik ke soalan asal, mesti best kalau dapat bwat kisah berdasarkan kisah kau sendiri. Then mule la aku menanges, tersengih, tersenyum simpul, dan terkenang.


Knape aku mencari cinta?/ Why do I wanna find love?

Sebabnye mungkin xmunasabah bagi korang, tapi ianya amatlah munasabah bagi aku. Supaya aku ade semangat untuk mencapai sesuatu cita2 semata-mata kerna beliau. Aku juga seorang yang romantik, tp itu kata rakan2 seperjuangan aku la. Skang aku rasa aku ingin bersama disisi beliau. Nak cuddle2.


Knape kau xmasuk band VI?/ Why didn’t you enter VI’s marching band?

Aku xlayak. Ini aku jawab dengan jujur. Aku lemah di VI, nama ku gagah pun sebab aku punye nickname unik. Bukan mcm org laen punye nickname.


Asal kau blaja computer science kat UiTM Lendu, Melaka?/ Why are you taking computer science at UiTM Lendu?

Bukan kehendak aku pun nak blaja kat sane. Aku blaja pun sebab kehendak mak aku. Cita2 aku time form4/5 xde kne mengene langsung ngan computer. Aku amek pure science dengan harapan besar kang aku dapat jadi psikologist. Aku rase masa depan aku adalah menjadi kaunselor, sebab aku ske bagi nasihat. Tapi, aku percaye aku masih ade masa depan jika aku jujur.


Brape kali kau dah kapel? Knape asyek clash?/ How many times have you coupled? Why do you kept on clashing?

Anisa yang pertama, budak penang yang kedua, mariam yang ketiga, hani yang keempat, sakinah yang kelima, mira yang keenam. Actually Anisa bukan yang pertama, sebab aku nye memori sangatlah lemah. Athirah merupakan kaple pertama aku. Kita kaple pown ntok suke2 je, kowt. Then lost kontek slame 3tahun lebih. Aku asyek clash sebab wanita2 di atas yang mintak clash, kecuali Mariam dan Mira.


Tempoh paling lame/singkat kau kaple?/ Duration of your longest/shortest couple?

Paling lame aku kaple ialah 26/27 hari. Itu adalah dengan Anisa. Paling kejap aku kaple seminggu, itu dengan Mariam.


Knape kau senyap? Kau GAY ke? /  Why are you quiet? Are you GAY?

*Penampa kat dua2 belah pipi kau*. Aku nie seorang yang pemalu. Aku fikir jika aku kurang bercakap aku dapat reserve tenaga. Tambahan sms lagi murah dari panggilan. Jadi aku lagi ske menaip/menulis dari bercakap. Tapi bile suara aku diperlukan, aku akan gunekan. Dan aku bukan lah gay.


Perempuan yg cmne kau ske?/ What kind of a girl do you like?

Hurm, memule aku akan tgk wajah dye. Aku suke dengan muke yang macam kejepunan sket. Then dye mestilah lebih rendah dari aku. Dye juga seorang yang pemalu, dalam erti kata laen dye kkurang bersosial, macam aku. Dye harus lah bersopan depan lelaki2, baru lah nampak keayuan beliau. Beliau pandai masak, dan bole makan almost everything. And beliau suke dengan jenaka aku, samada yg lembut atau kasar. Agaknye if aku teruskan bole abes ink April aku x?


Kau pernah bwat bende jahat x? Muke kau innocent mintak pelempang je./ Did you ever did some bad things? You have an innocent face that asks for a slap.

Setiap manusia ade baek ade buruk. Aku xlari dari kenyataan tue. Aku pernah je buat bende jahat. Macam pukul, maki hamun, curik barang, curik keluar dan etc. Muke aku mintak aku lempang kau ade la.

Perkara paling jahat kau penah buat? / The most evil thing u have done? (Induction Jebat)

Ehm, pukul budak dengan besi tingkap 20 kali sebatan kat 9 orang budak. Of coz la berbirat abes kat badan dorang tue. Actually mende nie sebenarnye week. Week itu pula adalah minggu kenaikan pangkat. Memang teruk la if ambik. Aku anggap mende tu paling teruk aku buat sebab aku over. Aku dulu mane penah lalui week. So, x fair la bagi budak2 bawahan aku tue. Skang aku xtaw whether week tue ade lagi ke x.

Ape kisah sedih kau pasal Baju Hitam itu? / What’s so sad about the ‘Black Shirt’?

Kisah nye begini. Hari itu sepatutnye hari paling bahagia aku. Malam tari menari sekolah VI ngan CBN. Petang hari tu, tetibe someone panas baran, meletup xtentu arah. Kemudian, aku pun cuba la menenangkan beliau. Xnak jugak dia tenang. Kesimpulan nya, hari itu spatutnya jadi hari paling indah bagi aku, bertukar jadi hari paling sial bagi aku, untuk tahun itu.

Apa e-mail kau? Knape kau pilih nama tu? / What’s your e-mail? Why did you chose that name?

soul_archer04@yahoo.com. Sebab mase dulu aku pernah main Ragnarok. Ye, time memude-mudi dahulu. Karekter aku plak name dye soul_archer. 04 sebab ianya dibuat pada tahun 2004.

p/s: If korang ade pertanyaan, bagi la. Aku ske jawab pertanyaan korang mengenai hidup aku. Aku akan try jawab dengan sejujur yang mungkin. Sebab mak aku cakap ” Kalau kau jujur, kau selamat”. Ke “Kalau kau jujur, kau bodo”. Ntah. . . .

~Soalan dalam hidup kita xkan berakhir~

Advertisements

2 Responses to “FAQ-ker”

  1. ini lebih kepade soalan2 tag aku rase. haha

  2. ape u rse when ttbe ade sowg minah txt u then beria ckp yg u mmbr lm dy.but in the end,slh owg lorh.huhu.still remember it ryte?
    (im embarassing myself ryte here ryte now:p)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: